katona.blog.hu

Színház a „relatív erkölcsről - Petr Zelenka

2013. május 21. - drumlin

Szombaton a Csekkold! cseh színházi fesztivál műsorában lesz látható a Megtisztulás című felolvasószínházi előadás. A neves cseh író és rendező, Petr Zelenka művét többek közt Kocsis Gergely, Ónodi Eszter és Pálmai Anna adja elő. A szerzőt kérdeztük az előadásról.

Nyolc éve volt a Hétköznapi őrületek bemutatója Budapesten a Katona József Színházban. Most éppen ez a színház ad otthont az első cseh színházi fesztiválnak, ahol először kerül bemutatásra felolvasószínházi formában a Megtisztulás is. A darab a krakkói színháznak készült, az írás során figyelembe vette az eltérő nemzetiséget és a hithez való különböző viszonyt?

Lengyelországban inkább a komoly témának és annak részben humoros feldolgozásának az összekapcsolását tartottam szem előtt. Igyekeztem úgy megrendezni a szöveget, hogy egyes helyeken a nézők valóban nevessenek. Némelyik előadás esetében ez sikerült is. És ezzel vissza is kanyarodtunk a darabban elhangzó tézishez: a művészetnek ma mindenek előtt szórakoztatónak kell lennie.



A darabot később a české budějovicei Délcseh Színházban is bemutatták. Megfigyelt esetleg valamilyen sajátosságokat vagy különbségeket a cseh és a lengyel publikum, illetve annak reakciói között?

A darabot két cseh színpadon is bemutatták. Budějovicén szörnyű a közönség. Annak ellenére, hogy az előadás nagyszerűen sikerült, az ottani nézők a színháztól tényleg csak relaxálást várnak, és nem fogadták el a darabot. Uherském Hradištěben az ottani sokkal gyengébb előadás sokkal nagyobb sikert aratott.  A bukaresti Nemzeti Színházban aztán összejött a szerencsés párosítás: a jó előadás értő közönségre talált.

Meg tudná fogalmazni, hogy a Megtisztulás mivel foghatná meg a magyar nézőket és dramaturgokat?

A darab napjaink egyik legérdekesebb aspektusáról, a relatív erkölcsről szól. Ráadásul, ha jól sikerül a színrevitel, tényleg vicces.

Lucie Malkova

A bejegyzés trackback címe:

https://katona.blog.hu/api/trackback/id/tr98429618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása