katona.blog.hu

Tasnádi Bence: Mooney piszkálja a többiek csőrét, irritálja az embereket

2017. március 31. - Csikós Kornélia

Tasnádi Bence alakítja Gothár Péter új rendezésében, a Hóhérokban Mooneyt, a London környéki fiatalembert, aki Oldhambe tévedve felkavarja az állóvizet. A '60-as években játszódó történetről, a szerepéről és a darab aktualitásáról kérdeztem őt.

Milyen műfajú történet a Hóhérok?

Egy fordulatos krimi, és már az olvasópróbán az volt az érzésem, hogy kifejezetten izgalmas lehet. A nézők talán nem tudnak majd minden indíttatást vagy részletet helyre tenni, de ez nem feltétlenül baj.

hoherok_ea_02_domolky_daniel_web_028.jpg

A te karaktered Mooney – neki milyen szerepe van a történetben?

Ahhoz, hogy részletesen belemenjek a jellemzésébe, túl sokat kéne elárulnom előre, ezért inkább nem boncolgatnám őt nyilvánosan. Annyit érdemes tudni róla, hogy egy megnyerő külsejű, London környéki fiatalember, aki amellett, hogy jóvágású, valamiféle fenyegető jelleget hordoz, ez többször elhangzik róla az előadásban. Olyan karakter, aki piszkálja a többiek csőrét, irritálja az embereket. Lényegében ez passzol rám, ha én belépek egy kocsmába, gyakran érzem, hogy ki vagyok téve annak, hogy belém kötnek, és nem tudom pontosan, miért van ez. A kulturáltságnak és a kellemnek bizonyos helyzetekben provokatív éle támadhat.
Mooney ezzel a tulajdonságával visszaél, direkt provokálja a többi szereplőt, véleményem szerint azért, mert a butaság és a korlátoltság rettentően ingerli. Élvezi, ha kizökkenthet másokat a komfortzónájukból és összezavarhatja őket. Feszültség árad belőle. Tudja magáról, hogy félreérthetően kommunikál, az emberek félreértik a viselkedését. Ezen kívül egy kicsit ideggyenge is. Például felháborodik azon, amikor az ajánlóit felhívogatják, hogy afelől érdeklődjenek, valóban olyan megnyerő és megbízható-e, mint amilyennek tűnik. Ez a szituáció ahhoz hasonló, mint amikor az embert egy biztonsági őr kipakoltatja egy boltban, mert azt gondolja róla, hogy lopott. Az illető személyes sértésnek veszi a felelősségre vonást, az őr szemében viszont nincs különbség a vásárlók között, nem feltétlenül személyeskedésből vádolja az illetőt lopással. Mooney mégis bepöccen. Felkapja a vizet és hirtelenjében rosszul reagál, de később elgondolkozik és rájön, hogy túlreagálta a helyzetet, még ha továbbra is igazságtalannak érzi a feltételezést.

Hogyan viszonyul Shirley-hez, a kocsmáros lányához?

Harry kocsmájában az egyik meghatározó humorforrás, hogy ezt a fiatal lányt szekírozzák. Shirley könnyű préda, mert kamasz, és még nem tud kiállni magáért. Ezek a kis igazságtalan, tapintatlan megnyilvánulások bosszantják Mooneyt, aki gondol egyet és egyfajta megváltásként elcsavarja a lány fejét.

hoherok_ea_02_domolky_daniel_web_029.jpg

Szerinted miért fontos ma a Hóhérok? Miért aktuális?

A halálbüntetés kérdését illetően biztos sokan vannak, akik egy közvéleménykutatás során egyetértenének azzal, hogy legyen. Ugyanakkor Németh Gábor említette a nyílt próbán, hogy a kivégzések kontrollálhatatlanná váltak különböző félreértések miatt, és olykor ártatlan áldozatokat követeltek. A halál beálltát követően pedig már nincs visszaút, hiába minden felülvizsgálat. Fontos kérdés, hogy az embernek van-e egyáltalán hatalma és jogosultsága egy másik ember életéről vagy haláláról ítélkezni. Ez a kérdés akár vallási szempontból is vizsgálható: helyébe léphet-e az ember Istennek, hogy mások haláláról döntsön?

Milyen volt Gothár Péterrel együtt dolgozni?

Hasznos és izgalmas történeteket mesélt, amik mindig inspirálóan hatnak. Pétert nagyon érdekli a ’60-as évek világa, az olvasópróbára rengeteg saját fotóval készült az észak-angol kiruccanásáról. Tihanyi Ildivel együtt, nagyon klassz, autentikus jelmezeket vadásztak össze. A bemutató előtt nem sokkal jobb lett volna, ha egész jeleneteken átverekedjük magunkat – még akkor is, ha épp kevésbé sikerül egy-egy rész. Sok apró megállás volt, emiatt nem mindig éreztük, hogyan osszuk be az energiáinkat, miképpen sáfárkodjunk a ritmussal.

szöveg: Csikós Kornélia
fotók: Dömölky Dániel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katona.blog.hu/api/trackback/id/tr4512408263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása