katona.blog.hu

Rajkai Zoltán: Kacskarjov figurája mögött sokféle mozgatórugó húzódik meg

2017. október 03. - Csikós Kornélia

Gogol Háztűznéző című darabját Ascher Tamás állítja színpadra, a bemutató október 7-én lesz a nagyszínpadon. Az előadás egyik kulcsfiguráját, Kacskarjovot Rajkai Zoltán alakítja, a szerepéről, a gogoli mű összetettségéről és a házasodás általános, jelenkori dilemmájáról kérdeztem őt.

Kicsoda Kacskarjov?
Ilja Fomics Kacskarjov Ivan Kuzmics Padkaljoszin barátja - őt Fekete Ernő alakítja. Érdekes, hogy a gogoli szöveg ránézésre egy klasszikus bohózat, de a látszólag felszínes bohózati struktúra és rendszer mögött felsejlenek komolyabb tartalmak, bonyolultabb figurák. Olyan mélységek és összefüggések tárultak fel a próba alatt, ami számomra lenyűgöző, ezért is élvezet a Háztűznézőt próbálni. Ezek nélkül a feltárt, mélyebb tartalmak nélkül is el lehet játszani ezt a darabot, úgy is sziporkázó és magával ragadó lenne, csak úgy a színészt könnyebben elcsábítja a szokványos „gatya letolós” játékstílus. Azonban Gogol zsenialitása miatt a szöveg sokkal mélyebb, meg lehet fogni a szereplők kapcsolatainak a komolyabb összefüggései felől, így egy többrétegű mű tárul elénk. Ascher Tamást is ez érdekli, nem elsősorban a gogoli bohózat, a próbákon is ezeknek a mélységeknek a megfejtésével, kibontásával foglalkozunk. Ascher minden sztereotip, tipikus ábrázolást kerül, a jelenetek megközelítésében is egyedi, Gogolból következő rendezői találmányt, koncepciót tart szem előtt. Kacskarjov figurája mögött is sokféle mozgatórugó húzódik meg, ez a környezetében lévő figurákkal való kapcsolatában is megmutatkozik. Padkaljoszinnal nagyon régi – valószínűleg gyerekkori – barátok, két teljesen különböző habitusú ember barátsága az övék, már-már egy szexus nélküli szerelem, egy olyan viszony, amikor nagyon intenzíven, bizonyos helyzetekben akár szeretve gyűlölöd a másikat. Az egyik figura a döntésképtelen, gyűjtögető, rendetlen, tesze-tosza, az életet passzívan elszenvedő, a másik pedig ténykedő, életigenlő, szervező és mindent aktívan átélő karakter. Utóbbi Kacskarjov, aki elhatározza, hogy a tehetetlen, döntésképtelen barátját megpróbálja megházasítani.

13244629_10207438420493023_1106748283039825956_n.jpg

Kacskarjovnak Padkaljoszinnál sokkal fontosabb, hogy a barátja megnősüljön – miért van ez?
Gogol nem ad arra egyértelmű magyarázatot, hogy ez miért olyan rettentően fontos neki: az egyik lehetséges ok, hogy Kacskarjov, aki már nős, rájött, hogy számára a házasság annyira nem örömteli, ezért merő rosszindulatból, gúnyból meg akarja szívatni a barátját, hogy ő is élje át azt, amit ő. Szerintem azonban ennél mélyebben kell keresni a magyarázatot. Mindenki számára ismerős helyzet lehet, amikor egy barátságban az egyik fél családot alapít: onnantól kezdve megváltozik az életük, az egymástól eltérő élethelyzetek elsodorják a barátokat egymástól. Más programok, más feladatok, más célok kerülnek előtérbe a mindennapok során. Kacskarjov szíve mélyén olyasmi is munkálhat, hogy jó lenne, ha Padkaljoszin is megnősülne, így hasonló élethelyzetbe kerül, mint önmaga és a barátságukon így nem esik csorba. De Gogol sok rejtett dolgot helyez a történetbe, a házasság kezdeti örömei és későbbi csalódásai, a házasság fonákjai, amit az egyik barát megélt, a másik még nem. Mindkét barát arra vágyik, ami a másik életében jó: Padkaljoszin a házas élet boldog pillanatait, gyerekeket, feleséget szeretne, Kacskarjov, aki már reggelente piacra jár és meggyötörték őt a családos élet többszörösen felmerülő nehézségei, Padkaljoszin szabadságára, nyugalmára és függetlenségére áhítozik.

Van olyan pillanat, amikor Agafja (Jordán Adél) megtetszik Kacskarjovnak?
Az emberben sok minden munkál: ha van egy jó barátunk, akit meg akarunk nősíteni és van egy szép nő, akit kinéztünk neki, valószínűleg egy kicsit nekünk is megtetszik – de ezt nyilván nem valljuk be nyilvánosan. Nem járunk csukott szemmel, szerintem Kacskarjovnak is feltűnik, hogy milyen szép nő Agafja, ezeknek a flörtöknek a lehetősége is benne van kimondatlanul a gogoli szövegben, a nézőnek pedig átsuhanhat a fejében erről egy gondolat miközben az előadást nézi.

21192104_10159217116470384_6744175000736151109_n.jpg

Kudarc Kacskarjovnak az, hogy Padkaljoszin mindig talál egy egérutat és kihátrál az Agafjával való találkozásokból?
Igen, ez egyfelől kudarc Kacskarjovnak, mert a személyes ambícióját sérti, hogy Padkaljoszin házassága, ami számára már egy fontos „projekt”, nem akar összejönni, ezért újra és újra, végtelen, ismétlődő elhatározással visszacibálja a barátját Agafjához, mert nem adja fel, hogy sikerülni fog az, amit a fejébe vett. Nagyon eltökélten dolgozik azon, hogy a terve sikeres legyen.

Volt/van olyan barátságod, mint Kacskarjov és Padkaljoszin barátsága?
Igen, van egy kedves barátom - egy igazi barátság - akinek még nincs családja, és tudom, milyen az, amikor két barátot elsodor egymástól az élet. Én természetesen nem vagyok olyan agilis, erőszakos motor, mint Kacskarjov, a józan ész határain belül működöm, ezért nem kezdtem el a kerítőt játszani. Kicsit szomorú és fájdalmas, hogy a sors elsodort bennünket egymás mellől, az eltérő napi rutin választott el bennünket, de mindketten úgy gondolunk a másikra, mint olyan barátra, akire bármikor, bármiben számítani lehet. Ez a barátság örök. Emiatt a tapasztalat miatt talán ábrázolni tudom Kacskarjov indítékait, félelmeit, azt, hogy mindenképpen meg kell tennünk valamit, mielőtt kifutunk az időből. Nem akarja elveszíteni a barátját, ezért megnősíti. Azt szoktam mondani, hogy egy évvel a bemutató után vagyok kész egy szereppel, remélem, egy év múlva már tudom ezt az érzést ábrázolni majd az ő figurájában.

Manapság a férfiak hozzáállása inkább Padkaljoszinéhoz áll közelebb, kevesen gondolkodnak úgy, mint Kacskarjov..?
A férfiak nem könnyen határozzák el magukat – de ha egyszer meghoztak egy döntést, akkor már tartják magukat ahhoz és vállalják a döntéssel járó felelősséget. De szerintem manapság az a fő oka annak, hogy a férfiak nem akarnak elköteleződni, hogy felnőtt egy apátlan nemzedék. A válások radikális száma miatt nincs olyan apa minta, amit követni tudnak a fiúk. Nem tapasztalták meg a családi életet, azt, hogy hogyan kell megoldani a problémákat, hogy milyen egy elkötelezett apa jelenléte a családban. Generációs szinten elképesztő problémákat okoz ez. Tudni kell bocsánatot kérni, egymás változásait elfogadni és azokkal együtt élni. Ha gyerekek születnek akkor a velük kapcsolatban elkövetett hibákat felismerni és kijavítani, lemondani dolgokról, és egy kapcsolatban önmagunkat feladni a másikért - mindez egy folyamatos munka. Ha nincs példakép, akinek az életéből meríteni tudnak a férfiak, akkor csak egy belső űrt találnak a minta helyén, ez pedig félelmet táplál a fiatalokban és döntésképtelenséget. Mivel nem akarnak bizonytalanságot, ezért halogatják a házasodást. A vezető pozícióba kerülő férfiak – politikusok vagy cégvezetők – döntéseiben is megmutatkozik az apa hiány; a kiegyensúlyozott családi élet hiánya meghatározza a világhoz és a beosztottaikhoz való viszonyukat. Ez sokféle torzuláshoz vezethet.

Ha egy fiú eddig nem kapott pozitív apai mintát, mi lehet a megoldása a jelen problémára?
Semmiképpen sem az, hogy azt mondjuk az apátlan nemzedéknek, hogy ez, a minta nélküli állapot természetes és normális. Mert nem az.  Azt kell eldönteni, hogy milyen fundamentumok, alapértékek mentén építi fel az ember az életét: például hogyan gondol egy házasságra? Mik a fontossági sorrendek az életében? Mi az identitása? Meg tudja-e konkrétan fogalmazni, hogy kicsoda is önmaga? Fontos ezeket tisztáznia magában az embernek és nem csak sodródni a világban. Számomra egy komoly alapot ad a keresztény református hitem. Ebből következik minden az életemben. Azoknak, akik bizonytalanok, szeretettel ajánlom, hogy menjenek templomba és ott meg fogják kapni az alapvető kérdéseikre a válaszokat. A hit átvezet azon a láthatatlan ösvényen, ami az élet: ha hiszek, akkor tudom, hogy merre lépjek, nem esek el, de ha elbizonytalanodom, akkor zuhanok egy hatalmasat.

szöveg: Csikós Kornélia
fotók: Nánási Pál és Horváth Judit

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katona.blog.hu/api/trackback/id/tr212923173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása