katona.blog.hu

"Univerzális problémák" - cseh színházi fesztivál a Katonában

2013. május 17. - drumlin

Május 24-26. között adunk helyet a Csekkold! – cseh színházi fesztiválnak, amelyen többek közt az Europeana című nagysikerű előadás is megtekinthető. A programról a szervezőt, Lucie Malkovát kérdeztük.

Mi a célotok a fesztivállal?

Régóta foglalkozom kortárs drámával, színházzal és az elmúlt években, mióta Magyarországon élek, azt vettem észre, hogy nincs elég ilyen típusú előadás a városban. Innen indult az ötlet, és hátteremből adódóan adott volt az is, hogy a cseh színjátszásra fókuszáljunk. Abban biztos vagyok, hogy például a szövegek, amit a Kamrában 25-én előadunk, bár cseh szerzők művei, annyira univerzális a tartalmuk, olyan problémákról beszél, amelyeket mindkét ország lakói megélnek. Hasonló a 26-i Europeana is: az elmúlt évszázad történelmét a csehek és a magyarok is sok tekintetben hasonlóan élték meg.


Europeana

Miért pont a Katona lett a helyszín?

Otthon sokan ismerik a Katonát, és a szakma az egyik legjobb európai színháznak tartja. Emellett azt látom, hogy a Katona általában is próbál a kortárs drámákra fókuszálni, a mostani műsort is elég megnézni, de például ők mutatták be először Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című darabját.

Ki tudnál e emelni egy előadást a programból?

Az első, pénteki nap programja mellett mindenképpen ajánlom az Europeanát. Az előadás alapjául szolgáló könyv Európa XX. századi történelmének feldolgozása - Jan Mikulášek, akit ma az egyik legjobb cseh rendezőnek tartanak, megoldotta a lehetetlent és kreatívan, sok humorral és még több iróniával színpadra vitte ezt az anyagot. Valóban olyan előadás született, ami nekünk és rólunk szól, elgondolkodtat, emellett könnyen befogadható és szórakoztató.

-ig-



A bejegyzés trackback címe:

https://katona.blog.hu/api/trackback/id/tr908429622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása